Vitay és Samantha jubilál

Születésnapját ünnepli Szerencsi Éva, a hajdani sikersorozat, az Abigél felejthetetlen hősnője. Hollófekete haj, fekete szemek, baba arc...

A fél ország szerelmes volt a gyönyörű színésznőbe.

A Bob herceg filmváltozatának női főszerepében ismerte meg a nagyközönség Szerencsi Évát, akit főiskolai növendékként választott ki erre a szerepre Keleti Márton rendező. "Ez a kislány nemcsak nagyon tehetséges, nagyon szép is" - indokolta a választását a híres filmrendező.

Az igazi, országos ismertséget azonban Szabó Magda Abigél című regényének három részes tévésorozata hozta meg számára. Vitay Georgina szerepében vált sztárrá. A felsőfokú dicsérő kritikák és a közönség elismerése ellenére később már csak egy filmben, a Kakuk Marciban játszott. Azóta sem kapott filmfőszerepet. Ki tudja, hogy a filmrendezők miért feledkeztek meg a vonzó külsejű, sztárnak született színésznőről? Igaz, ma is gyakran hallani őt szinkronszerepekben, s ki ne tudná, hogy ő kölcsönözte a Dallas Samanthá-jának is varázslatos és egyéni magyar hangját?

Gyerekkorában balett-táncosnő szeretett volna lenni. Az Operaházban volt egy kis protekciója, hiszen édesanyja vezette az Opera büféjét. Azonban amikor Lakatos Gabriella, az Operaház primabalerinája megnézte, azonnal lebeszélte erről a pályáról.

- Megállapította, hogy nem vagyok elég nyúlánk, túlságosan izmos vagyok. "Ha megnősz, még izmosabb leszel, ez pedig az esztétikai követelmények rovására megy." Belenyugodtam, hogy nem lehetek balett-táncos - emlékezik Szerencsi Éva. - Az úszás következett, úgy gondoltam, úszóként talán még olimpiai bajnok is lehetek. Az Újpesti Dózsa színeiben versenyeztem, 100 és 200 gyorson. Sajnos komoly eredményekkel nem dicsekedhetek. Nem lettem bajnok, ám az úszás megmaradt számomra hobbi szinten. Ma is gyakran lemegyek az uszodába.

Színésznőként hamar befutott. Főiskola után a József Attila színház szerződtette, ahol jobbnál-jobb szerepeket kapott. Nem sok társulatnak volt a tagja. Két szezonra Miskolcra szerződött, 1989 óta a Népszínház, majd annak utódja, a Budapesti Kamaraszínház tagja lett.

Most viszonylag nehéz korszaka van. A lírai szerepekből, már kinőtt, az anyaszerepekre nem a még mindig fiatalos benyomást keltő színésznőt szemelik ki a rendezők. Pedig - egy kamaszfiú  mamájaként - tizenhetedik éve éli mindennap a valódi anya "szerepét". És most, május 5-én ünnepli ötvenedik születésnapját...

Szerencsi Éva honlapja>Cikkek>Népújság